A dióbél jótékony hatással bír szervezetünkre, számos ásványi anyagot, és vitamint tartalmaz. A dió nagyszerű forrása a telítetlen zsírsavaknak, étkezés után normalizálhatja a koleszterinszintet, valamint segít megőrizni a vérerek rugalmasságát is. A csonthéjas gyümölcsében sok omega-3 zsírsav és antioxidáns is található, mely segít megvédeni a szívet a betegségektől. Serkenti az emésztést, ugyanakkor vértisztító, bélféregűző hatásáról is ismert. Nagyon hatékony gyomor- és bélhurut ellen. Kutatások kimutatták, hogy a diófogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséget a nőknél. A legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy fontos szerepe van a rák megelőzésében, mert a dióban található polifenolok egyes tagjai: antimutagén és antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának a megakadályozásában.
Kutatások szerint napi 50 gramm elfogyasztása nagy mértékben csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.